Гергьовден


Гергьовден…

Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец. На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. Българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината, също така е и най-големият пролетен празник.

Гергьовден в ПГМЕТ "Девети май"

Гергьовден в ПГМЕТ „Девети май“

Празникът е календарно обвързан – празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. Обявен е за официален празник в Република България, също така и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, по-почитан и от Великден . В редица народни песни се пее:

‘’Хубав ден Великден
още по-хубав Гергьовден.’’

На този празник се извършват редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 хиляди души. Той е имен ден на носещите имената Георги Габриела, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

На масата в дома трябва да има печено агне, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *